Som en del af vores store guide til flisepest, ser vi i dette indlæg nærmere på hvordan denne opstår. Flisepest er en pestilens uden lige. Mange af os kender til udseendet på havens triste fliser, men hvad er flisepest egentlig? Selve flisepesten er en lille organisme, der består af en sammenvoksning mellem alger og svamp. Flisepesten kaldes også for lav, og der findes over 900 forskellige typer.
Flisepesten er nem at kende. Den fremstår som runde plamager på dine fliser i hvide, grønne eller sorte nuancer, afhængigt af arten. Sort flisepest er som udgangspunkt den kraftigste type af flisepest, hvilket ligeledes gør det til den sværeste type at fjerne.
Du vil typisk finde flisepest på mørke og fugtige områder. Det kan være i indkørsler, smalle passager eller områder der på anden vis er en smule indelukket og afskåret fra sol og god luftcirkulation, der ellers kan være med til at udtørre fliserne. Klassisk vil flisepesten have de bedste betingelser i vinterhalvåret, hvor fliserne mere eller mindre konstant er våde, kolde og mørke, hvilket skaber de optimale vækstbetingelser for mos, alger og flisepest.
Hvad er flisepest?
Flisepest er det populære navn for lav eller lavsvamp, når dette vokser på fliser. Flisepest er altså en svamp, der har, hvad der kaldes en symbiose med grønalger. Sagt på normalt dansk betyder det, at der er et samliv mellem lavsvampen og grønalger – og det skaber store problemer i mange danske haver.
Lavsvamp – altså flisepest – kan vokse steder, hvor mange andre organismer ikke har mulighed for at gro. Det skyldes, at lav ikke er afhængig af den energi, andre organismer danner via fotosyntese. I samme forbindelse har lav ikke brug for en fast tilførsel af vand, i modsætning til havens planter og træer.
Selvom lav har brug for fugtige og skyggefulde miljøer for at have de bedste vækstbetingelser, er denne altså i stand til at gro og overleve på steder, hvor normale planter ikke ville overleve. Det kunne eksempelvis være på havens murværk eller fliser, samt på husets tag, hvor lav kaldes tagpest frem for flisepest. Du kan lære mere om vækstbetingelser og årsager i dette indlæg: Årsager til flisepest – sådan undgår du grimme fliser.
Når lav udtørres, så brækkes dette i små stykker. Det betyder dog ikke nødvendigvis, at dette er uskadeliggjort. Lav kan nemlig gro videre, når dette igen får fugt. Af samme grund er det nødvendigt med en dybdegående fliserens samt imprægnering, for at forhindre dette i haven mere permanent – potentielt med en algebehandling på særligt plagede områder.
Flisepest – hvad er det, og hvorfor er det farligt?
Så hvad er flisepest helt konkret? Kort forklaret er det en svamp, der uden problemer kan gro på havens murværk, fliser eller sågar på taget, hvor det dog kaldes tagpest. Men hvis vi ser bort fra det grimme udseende, hvorfor er flisepest så egentlig dårligt for vores fliser?
Begrundelsen findes i måden svampen angriber flisen og gror fast. Når lav bliver fordelt rundt via vinden, så kan det nemt sætte sig i fliser med rug overflader, hvilket de vil have, hvis ikke disse er imprægneret. Jo ældre fliserne er, desto mere struktur vil der være for lavsvampen, mos, alger og andre plager at sætte sig i. Når lavsvamp ender et sted med de rette vækstbetingelser, så begynder det at danne rødder – mere korrekt kaldet sporer – der gror fast i selve flisen.
De små sporer vil med tiden skabe små revner, hvilket beskadiger selve flisen. Hvis ikke der behandles i god tid, så vil flisepesten altså gro bedre og bedre fast, hvilket kræver en hårdere behandling i sidste ende. Selv hvis fliserne kun renses, så vil der potentielt sidde lav tilbage, hvilket hurtigt kan begynde at gro.
Derfor er det vigtigt at få renset flisen i bund, hvilket vores 90 grader varme vand og professionelle udstyr kan klare. I samme forbindelse er det altid en god idé efterfølgende at supplere fliserensen med en imprægnering. Er flisen slemt plaget, benyttes i samme forbindelse en algebehandling, der dræber algerne i dybden. Bliv klogere på forlængelse af flisernes levetid i dette indlæg: Fliserens eller nye fliser? Sådan forlænges levetid og holdbarhed markant!
Imprægneringen lægger sig som en beskyttende overflade på flisen eller lignende underlag, hvilket vil styrke overfladen og gøre denne mere “glat”. Når strukturen udjævnes i flisen, så betyder det ligeledes, at det er langt sværere for lav, mos og alger at gro fast igen. Skulle der sætte sig en smule, så er flisen fortsat langt nemmere at vedligeholde fremadrettet.
Stecks fliserens er vi altid klar med rådgivning eller et godt tilbud. Vil du vide mere, så kontakt os allerede i dag!
Professionel fliserenser
En alternativ løsning er at få fat i en professionel fliserenser. Hos Stecks har vi altid det nyeste udstyr og den rigtige special viden, så vi kan vi få næsten alle typer fliser så gode som nye.
Stecks fliserens er vi altid klar med rådgivning eller et godt tilbud. Vil du vide mere, så kontakt os allerede i dag!
Projekter
På trustpilot
Års Erfaring