På flise- og stenbelægninger rundt om i Danmark, finder du hvide eller grå pletter, der mest af alt ligner en blanding af tyggegummi og fugleklatter. Det kan hurtigt ødelægge udtrykket i haven eller på terrassen, hvorfor mange af os med garanti går med overvejelser om, hvordan plagen, kaldet flisepest eller lavsvamp, kan bekæmpes. I denne store guide ser vi nærmere på årsager til flisepest, muligheder for forebyggelse mod flisepest samt behandling af flisepest, hvis problemet er brudt ud. Afsluttende ser vi på, hvordan professionelle firmaer, som Stecks Fliserens, udfører professionel fliserens.
Hvorfor opstår flisepest?
Flisepesten er en svamp kaldet lavsvamp eller lav, der er et udbredt problem for haveejere rundt om i Danmark. Særligt uden for de helt store byer, hvor der er en større mængde af træer, marker og naturlig gødning fra dyrelivet, er plagen stor fra blandt andet lavsvamp, mos og alger.
Flisepesten trives bedst på områder eller dele af haven, hvor der er en smule tillukket. Det gælder i særdeleshed de steder, hvor fliserne kun begrænset rammes af sollys, og hvor buske og træer dækker for sol og vind. Der skal ikke meget til, da flisepest let spredes i områder som ovenstående. Netop årsagerne til flisepestens trivsel i din have, samt hvad du alternativt kan gøres for at undgå den, kan du læse mere om i vores indlæg om flisepest årsager.
Flisepest kan leve under svære betingelser. Det kræver faktisk kun en smule lys og fugt, for at pesten kan trives og sprede sig på havens fliser. Derfor vil flisepesten også hurtigt kunne opstå, hvis ikke der benyttes imprægnering på havens fliser. Alternativt skal det fra start sikres, at særligt sollys og vind har mulighed for at udtørre havens fliser, hvilket kan være svært i et overvejende fugtigt klima, som vi i særdeleshed har her i Danmark.
Fjern flisepest – hvordan?
Helt simpelt lever flisepesten af en blanding mellem fugt og en smule lys. For at komme eksisterende flisepest til livs, er det derfor nødvendigt at bekæmpe med de direkte modsætninger. Altså handler det om at skabe mest muligt direkte sollys, ligesom der skal være mulighed for, at vinden kan blæse ind over fliserne, for på den måde at gennemtørre dem.
Har du en eksisterende have, og ønsker du en naturlig løsning, så vil udgangspunktet altså være at beskære, hvor det er muligt. Her kan særligt store træer være med til at holde sollyset væk fra haven, ligesom buske lidt nærmere fliserne både kan holde på fugten og kaste skygge over fliserne det meste af dagen. Beskær derfor mest muligt!
I vinterhalvåret kan du ligeledes afdække områder, der er ekstra plaget, såfremt disse alligevel ikke benyttes, før varmen igen kommer tilbage. En overdækning med eksempelvis presenning eller – mere besværligt – et lag af sand, vil tørlægge fliserne og udelukke sollyset, hvilket besværliggør vækst og overlevelse for flisepesten. Dette er ligeledes grunden til, at fliserne altid fremstår helt pæne og rene, når vi eksempelvis flytter rundt på vores havekrukker, og efterfølgende kan se en pæn og ren cirkel, hvor de har stået.
Kan man selv fjerne flisepest, mos og alger?
Hvis du selv går med et ønske om at bekæmpe flisepest, mos og alger i din have, så er dette langt fra umuligt. Der er dog en række faldgrupper, du skal passe på, for ikke at beskadige dine fliser og forværre situationen på den lange bane. Som udgangspunkt vil det primære våben til fjernelse af flisepest være en højtryksrenser. Potentielt ledsaget af algemiddel og en efterfølgende imprægnering af havens fliser.
Vigtigst af alt er det, at du ikke benytter for hårdt et tryk. Hvis du højtryksrenser dine fliser eller identisk underlag for hårdt, vil dette skade overfladen unødvendigt. Den hårde stråle vil medføre at overfladen vil fremstå mere rug, hvilket gør det lettere for alger, mos og flisepest at sætte sig fast i fremtiden.
Efter rensningen er det en god idé at benytte en imprægnering på fliserne. Påføres dette korrekt, vil det have en beskyttende effekt mod ny flisepest i fremtiden, ligesom flisen vil være lettere at vedligeholde løbende. Disse ting kan potentielt gøres med billigt indkøbte produkter i det lokale byggemarked, men forvent et resultat der holder tilsvarende kortere tid.
Vi ser typisk, at flisepest, og lignende plager i haven, kommer igen efter cirka 2 år, når private selv forsøger at udføre opgaven. Det kan blandt andet skyldes, at fliserne ikke renses i bund og at sporerne fra svampen derfor lever videre, eller at de er renset for hårdt, så overfladen er beskadiget, eller at imprægneringen ikke er påført korrekt. Har du en flise, der står uden imprægnering, så bliver den typisk lige så rug på 2 år, som en korrekt imprægneret flise bliver på cirka 10 år. Dette gælder ligeledes nye fliser, der ofte har en billig imprægnering påført fra fabrikkens side – hvis de da overhovedet har nogen.
Hos Stecks Fliserens tilbyder vi 30 års garanti på imprægnering af nye fliser. Vi tilbyder ligeledes 30 års garanti på en komplet behandling af gamle fliser ved fliserens og tilhørende imprægnering. Vi benytter en unik højtryksrenser med 90 grader varmt vand, der tillader os at rense fliserne ved højere tryk, uden at beskadige fliserne. Det skyldes at temperaturen på vandet, der er så varmt, at det nærmest kommer ud som damp.
I forlængelse af ovenstående tilbyder vi imprægnering med en specialbygget sprøjte til formålet. Sådan sikrer vi den optimale fordeling af imprægneringen for det bedste resultat. Vi benytter altid det anbefalede sikkerhedsudstyr og de bedste, miljøvenlige produkter.
Ønsker du at prøve kræfter med bekæmpelsen af flisepest selv, så har vi skrevet indlægget: Fjern flisepest med højtryksrenser – 5 gode råd til at gøre det selv.
Sådan arbejder vi professionelt med fjernelse af flisepest
Vores arbejde tager i mange tilfælde udgangspunkt i en algebehandling. Med algebehandlingen spreder vi en væske, der dræber alger og dermed også flisepest, da flisepest er lavsvamp, der gror i symbiose med alger.
En effektiv algebehandling fungerer ligesom vand og sæbe på en gryde, der sættes i blød, hvilket efterfølgende gør det langt lettere at rense flisen helt i bund. Algebehandlingen dræber endvidere de sporer, som flisepesten har sat i flisen, så denne heller ikke på et senere tidspunkt kan gro igen.
Efter forarbejdet med den algedræbende algebehandling er vi klar til at udføre vores fliserens. Vi benytter som nævnt tidligere en specialbygget højtryksrenser, der renser med 90 grader varmt vand. Varmen renser flisen effektivt, og skåner derved flisen, da varmen arbejder for os og sikrer, at der kan renses i bund, ved lavere tryk end en normal højtryksrenser kan.
I forlængelse af vores fliserens anbefaler vi altid en imprægnering af fliserne, der ligesom en klar lak kan være med til at beskytte flisens overflade. Det forlænger holdbarheden og resultatet med op til 28 år, set i forhold til en privat rensning og fliser der står uden imprægnering.
Imprægneringen laves som udgangspunkt et par dage efter fliserensen, så vi sikrer, at fliserne er gennemtørre. Også her benytter vi en specialbygget pumpe, der fordeler imprægneringen optimalt. Vi benytter de bedste produkter, og står ved vores arbejde – derfor tilbyder vi 30 års garanti på vores fliserens efterfulgt af imprægneringer – samt på imprægnering af nye flisebelægninger.
Læs mere om behandling af flisepest her.
Forebyggelse og beskyttelse mod flisepest
Det er muligt at forlænge levetiden og holdbarheden på fliser markant. Det gælder både for nylagte flisearealer, samt på eksisterende fliser der har fået en fliserens. Flisepest, mos og alger kan spolere selv den pæneste have, hvorfor vi herunder gennemgår en række løsninger og muligheder for forebyggelse.
Da flisepest, mos og alger trives i fugtige miljøer, handler det om at undgå disse bedst muligt i haven. Det betyder at områder, der er flisebelagte, helst skal rammes af solens stråler og vindens bevægelse gennem haven. Ønsker du naturens hjælp til forebyggelse, så nytter det altså ikke, at haven står til og ikke bliver beskåret løbende. Det handler om at skabe et tørt miljø, så flisepesten får lov til at tørre ind.
Ønsker du at forlænge levetiden og forebygge alger, mos og flisepest naturligt, så handler det altså om at åbne haven mest muligt op. Har du områder, der er ekstra ramt, så kan det være en idé at dække disse til i vinterhalvåret med presenning – såfremt området alligevel ikke benyttes.
Behandling af fliser med imprægnering
Hvis ikke du har mulighed for at åbne din have yderligere op, eller blot ønsker at bibeholde det nuværende udtryk og privatliv, som træer og buske kan skabe, så findes der heldigvis alternativer.
Ved at få foretaget en imprægnering af fliserne sikrer du, at disse afviser vand og fugt bedre. Det mindsker chancerne for at disse rammes af plager som flisepest. Imprægneringen fordeles på fliserne og lægger sig som et usynligt lag, der sikrer, at fliserne ikke kan suge vand og fugt til sig. Netop fugten er flisepestens primære næring og dermed livsgrundlag.
Vi har hos Stecks Fliserens fået specialbygget en pumpe til fordeling af imprægnering. Sådan sikrer vi den bedst mulige fordeling og dermed en grundig og langvarig beskyttelse. Når vi imprægnerer gør vi det af to omgange, for at opnå den bedste dækning af arealet.
Før fliser imprægneres skal disse være helt rene og tørre. Er fliserne nye er de klar til en behandling efter 3-6 måneder, da saltpeteren skal have lov at træne ud af flisen og blive udvasket, men er der blevet udført en fliserens eller har det regnet, så kommer vi typisk tilbage efter aftale et par dage senere. Hos Stecks Fliserens tilbyder vi 30 års garanti på imprægnering i forlængelse af en fliserens samt ved imprægnering af nye fliser.
På vores hjemmeside kan du nemt og hurtigt beregne din pris på en professionel omgang fliserens.
Professionel fliserenser
En alternativ løsning er at få fat i en professionel fliserenser. Hos Stecks har vi altid det nyeste udstyr og den rigtige special viden, så vi kan vi få næsten alle typer fliser så gode som nye.
Stecks fliserens er vi altid klar med rådgivning eller et godt tilbud. Vil du vide mere, så kontakt os allerede i dag!
Projekter
På trustpilot
Års Erfaring