Årsager til flisepest – sådan undgår du grimme fliser
Du har med garanti set det før. Fliserne fremstår grimme, med hvide plamager der mest af alt ligner udtrådt tyggegummi og fugleklatter i kombination. Hvad du kan se, er med stor sandsynlighed flisepest. Men hvad er den primære flisepest årsag, og hvad er grunden til, at netop dine overflader er plaget af det? Det ser vi nærmere på i dette indlæg. Vil du vide endnu mere om flisepest? Så tag et kig på indlægget: Den store guide til flisepest – årsager, behandling og forebyggelse
I alt sin enkelthed er flisepest faktisk bare en blanding af forskellige svampe, der vokser sammen på overfladen i vores haver. Flisepest er et øgenavn for plagens oprindelige navn, nemlig lavsvamp, der lever i fællesskab – såkaldt symbiose – med grønalger.
Hvorfor opstår flisepest?
Flisepesten kan vise sig i flere forskellige former og farver. Typisk vil flisepest fremstå som værende hvid, men findes ligeledes i gullige, grønlige og sorte nuancer. I alt eksisterer der over 900 afarter af flisepest og lavsvamp. Til forskel fra mere regulære svampe, så har lavsvampen, som flisepest egentlig er, ikke brug for decideret næring. Det eneste denne type af svamp rent faktisk har brug for, er fugt og en smule lys. Derfor vil den primære flisepest årsag i haven altså være, at der skabes mørke og fugtige områder, grundet buskads, træer og dårlig mulighed for at vinden kan udtørre fliserne.
Netop flisepestens udbredelse skyldes rent faktisk, at vi i vores lokalområde har et sundt klima. Af samme grund ses flisepest i større grad uden for byerne, hvor forureningen er mindre, hvilket forbedrer vækstbetingelserne. Jo mere flisepest du har, desto sundere et miljø kan det faktisk siges, at du har det sted, hvor du bor! Endvidere vil gødning og rester fra marker, blade, træer og andet der fra naturen falder ned, være medvirkende til at øge chancen for flisepest, når denne næring spredes af vinden. Dette sker naturligvis i særdeleshed længere ude på landet.
Flisepest årsag – sådan kan du forebygge mod lav
Der er flere måder, hvorpå der kan forebygges mod flisepest, men også andre gener i haven som mos eller alger. Ofte vil en af de primære løsninger være, at området skal have mere sol, så fliserne får lov til at tørre helt ud. Hvilket særligt er en mulighed i sommerperioderne.
Hvis du får skabt et mere tørt miljø omkring dine flisearealer, vil dette gøre det langt mere besværligt for mos, alger og flisepest at gro. Har du muligheden, så kan det være en god idé at nedskære eller helt at fjerne buskads. Buske er med til at opsamle fugt og mørklægge områder i haven samt begrænse solen og vindens mulighed for at tørre fliserne ud. Det samme gælder havens træer, da begrænset adgang for solens stråler er en væsentlig flisepest årsag.
En alternativ løsning kan være at dække de plagede overflader af. Sådan holdes lys og fugt væk, hvilket blandt andet er grunden til, at fliserne altid er rene, når vi løfter vores krukker i haven. Er skaden minimal, kan du ligeledes forsøge at dampe fliserne eller at vedligeholde dem med algemiddel.
Har du ikke muligheden for at give haven en overhaling, så lys og vind kan hjælpe med forebyggelse mod lavsvamp? Eller ønsker du hurtige resultater, med en langvarig effekt og beskyttelse mod flisepest, mos og alger? Så vil den mest effektive løsning være at få foretaget en fliserens, efterfulgt af en god imprægnering. Selv i havens mørke og fugtige områder vil imprægneringen beskytte mod flisepest. Du vil altså få pæne og indbydende fliser i mange år fremadrettet.
Ved imprægnering sikrer man at flisens overflade bevares. Betonen beskyttes, så flisen forbliver “glat”. Imprægneringen sørger for at gøre betonen hård, så overfladen på flisen ikke bliver rug. Sagt med andre ord bliver flisen holdt frisk, så denne ikke slår lige så mange mikroskopiske revner. Har du en flise, der står uden imprægnering, så siger vores erfaring os, at denne bliver lige så rug på 2 år, som en imprægneret flise bliver på cirka 10 år.
Behandling af flisepest
Flisepest kan være svært at få bugt med, uden brug af korrekte midler og værktøj. Hos Stecks Fliserens består vores process ved rens af fliser af flere steps, for i sidste ende at stå tilbage med det bedste resultat. Udføres arbejdet ikke korrekt, så kan du risikere at stå tilbage med en beskadiget flise, frem for en flise der rent faktisk er renset i bund og behandlet, så resultatet holder mange år fremadrettet.
Læs også: Rens af fliser – Sådan fjerner professionelle flisepest
Netop vores effektive fliserens og efterfølgende imprægnering er grunden til, at vi tilbyder vores kunder 30 års garanti på det udførte arbejde. Har du svært ved at få bugt med havens primære flisepest årsag, som eksempelvis et stort træ eller tæt buskads? Så kan imprægnering altså være den bedste og mest effektive løsning. Vi anbefaler altid imprægnering efter en fliserens eller lægning af nye flisearealer.
Udføres en fliserens forkert, så kan det resultere i ødelæggelse af flisens overflade. Det vil betyde af flisens på overfladen bliver mere rug, hvorfor den fremadrettet vil være mere sårbar overfor nye alger, mos og flisepest. Selvom resultatet synes pænt, så er det altså vigtigt at have styr på såvel udstyr som korrekte midler og udførsel af arbejdet. Er du i tvivl om processen, men ønsker du at gøre det selv, så anbefaler vi, at du læser vores indlæg: Fjern flisepest med højtryksrenser – 5 gode råd til at gøre det selv.
Fliserens eller nye fliser?
Står du ved valget mellem fliserens eller nye fliser, så kan en fliserens med efterfølgende imprægnering ofte være nok til at forlænge dine flisers levetid i en hel del år. Er du slemt plaget, så benytter vi ligeledes algebehandling på det plagede område, for at blødgøre før vi højtryksrenser med vores 90 grader varme vand. Er du i tvivl omkring valget mellem nye fliser eller en effektiv fliserens så kontakt os endelig for en konkret vurdering og et tilbud. Vi kan ligeledes være behjælpelige med at afklare havens flisepest årsag eller løsninger på samme.
Uanset om du vælger at få renset de eksisterende fliser, eller om du vælger at få lagt nye, så anbefaler vi efterfølgende at disse imprægneres. En imprægnering af fliser hjælper med at beskytte disse mod lavsvamp, alger og mos. Ligeledes gør en imprægnering flisen langt lettere at vedligeholde, hvis disse efter et par år har brug for en hurtig overhaling.
Hos Stecks Fliserens tilbyder vi 30 års garanti på imprægnering af nye fliser. Står du med en flisepest årsag, der kan være svær at forhindre, vil imprægnering alt andet lige være den bedste løsning på dit problem. Vil du vide mere om forlængelse af flisernes levetid, så tag et kig på dette indlæg: Fliserens eller nye fliser? Sådan forlænges levetid og holdbarhed markant!
Stecks fliserens er vi altid klar med rådgivning eller et godt tilbud. Vil du vide mere, så kontakt os allerede i dag!
Professionel fliserenser
En alternativ løsning er at få fat i en professionel fliserenser. Hos Stecks har vi altid det nyeste udstyr og den rigtige special viden, så vi kan vi få næsten alle typer fliser så gode som nye.
Stecks fliserens er vi altid klar med rådgivning eller et godt tilbud. Vil du vide mere, så kontakt os allerede i dag!
Projekter
På trustpilot
Års Erfaring